Här är tidernas fotbollslandslag!

Den 12 juni skulle EM-slutspelet i fotboll har börjat – men av det blev det som bekant inget. Men att prata fotboll kan man ju alltid göra! Favoritämne: Det bästa, svenska laget genom tiderna. Såga gärna mitt förslag om ni har något bättre.

Text: Torbjörn Österholm
Foto: Sjöberg Bild och TT

Det är naturligtvis omöjligt att jämföra spelare över tid. Tempot är högre idag och taktiken har utvecklats, liksom spelarnas fysik och underlaget på planerna. Numera är de bästa spelarna högavlönade artister, förr kunde de ha civila jobb bredvid fotbollen.

Det är lätt att ensidigt lyfta fram de moderna stjärnor som vi har på näthinnan och som dessutom är mer allround än gårdagens idoler. Begrepp som “vänsterback” och “högerinner” har blivit diffusa i dagens taktiska uppställningar där spelare kan vara defensiva och offensiva om vartannat.

I mitt historiska favoritlag valde jag därför den gamla uppställningen med målvakt, två backar, tre “mittfältare” och fem anfallare.

En elva med enbart stjärnor blir sällan det bästa laget. Vi glömmer gärna komplementspelarna som bäddade för mål och segrar. Själv minns jag hur viktig radarkompisen Lasse Granström var för Bosse Larsson i Malmö FF på 60-talet. Idag är det mest vi nördar som minns Lasse.

Men nog finns det elegans, kraft, slitstyrka och målsinne i laguppställningen här bredvid, eller hur?

Vrid och vänd på mitt lag, gilla eller såga. Bollen är rund!

 

Laguppställningen
Den klassiska så kallade pyramiduppställningen, som vi använder till vår dröm-elva, var länge den givna och mest framgångsrika uppställningen Trots att uppställningen med dagens mått mätt ser extremt offensiv ut innebar den ändå för första gången en balans mellean försvar och anfall.

Den centrala halvbacken, Björn Nordqvist i vår uppställning, hade en nyckelroll, han skulle både hjälpa laget organisera sig vid anfall och markera motståndarnas center.

 

 

FÖRSVAR
Fotbollsspelaren Ronnie Hellström

MÅLVAKT
Namn: Ronnie Hellström (1949–).
Viktig svensk klubb: Debuterade i Hammarby (och landslaget) redan som tonåring.
Karriär: Reflexsnabb, togs ut i världslaget vid VM 1974, vann Guldbollen två gånger och blev en legend som proffs i tyska Kaiserslautern under tio år. Plump i protokollet är hans tabbe vid Italiens segermål i VM 1970 som många minns.

 

Fotbollsspelaren Erik Nilsson

VÄNSTERBACK
Namn: Erik Nilsson (1916–1995).
Viktig svensk klubb: Spelade 600 matcher i Malmö FF varav 49 i följd utan förlust under en period.
Karriär: OS-guld i London 1948 och två VM-medaljer. Fick guldbollen 1950. Slitstark spelare som vid sidan om fotbollen jobbade på SJ och tackade nej till proffserbjudande från Milan.

 

Fotbollsspelaren Orvar Bergmark

HÖGERBACK
Namn: Orvar Bergmark (1930–2004).
Viktig svensk klubb: Spelade 147 matcher i Örebro.
Karriär: Utsågs till världens bäste högerback vid VM 1958. Stabil och brytsäker i 94 landskamper. Förbundskapten för fotbollslandslaget 1966–1970. Mångsidig idrottsman som var elitspelare också i bandy.

 

MITTFÄLT

Fotbollsspelaren Nils Liedholm

VÄNSTERHALV
Namn: Nils Liedholm (1922–2007).
Viktig svensk klubb: Två allsvenska guld med IFK Norrköping.
Karriär: En elegant fältherre med underbar blick för spelet. Slog sällan en passning fel. OS-guld och VM-silver, målskytt i VM-finalen 1958 och ärad med frimärke 2004. Känd profil i Italien, både som spelare, tränare och vinodlare. Medlem i legendariska trion Gre-No-Li tillsammans med Gunnar Gren och Gunnar Nordahl.

 

Fotbollsspelaren Björn Nordqvist

CENTERHALV
Namn: Björn Nordqvist (1942–).
Viktig svensk klubb: Två gånger svensk mästare i IFK Norrköping.
Karriär: Legendarisk mittback i landslaget under två decennier, förebild för kommande generationer på positionen, världsrekord i landskamper under en period. Fick guldbollen 1968.

 

Fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg

HÖGERHALV
Namn: Fredrik Ljungberg (1977–).
Viktig svensk klubb: Halmstad där han blev svensk mästare 1997.
Karriär: Nio säsonger med topplaget Arsenal där han 2002 utsågs till Årets spelare i Premier League. Snabb och offensiv. Tungt namn i landslaget i flera mästerskap.

 

ANFALL

 

 

Fotbollsspelaren Lennart Nacka SkoglundVÄNSTERYTTER
Namn: Lennart “Nacka” Skoglund (1929–1975).
Viktig svensk klubb: Hammarby dit han kom 1964 efter proffsåren i Italien.
Karriär: En av våra största lirare med två VM-medaljer och succé som proffs i Italien med två ligavinster. Skruvade en hörna direkt i mål i Hammarbycomebacken. Mot slutet utblottad och alkoholiserad.

 

Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic

VÄNSTERINNER
Namn: Zlatan Ibrahimovic (1981–).
Viktig svensk klubb: Malmö FF som han lämnade 2001 för dåvarande rekordsumman 80 miljoner kronor.
Karriär: Rekordmånga mål i landslaget, fått Guldbollen elva gånger, vunnit ligan elva gånger med fem olika klubbar i fyra länder. Karismatiskt bollgeni som väcker starka känslor. Sveriges bäste fotbillsspelare genom alla tider.

 

Fotbollsspelaren Gunnar Nordahl

CENTER
Namn: Gunnar Nordahl (1921–1995).
Viktig svensk klubb: Fyrfaldig mästare med Norrköping och fyra gånger vinnare av skytteligan.
Karriär: Tung och snabb centertank som bröt igenom allt motstånd. Som proffs i Italien vann han skytteligan fem gånger. Olympiskt guld i London, sen fick han inte spela mer i landslaget som bara tillät amatörer. Med i guldlaget var Gunnars bröder Bertil och Knut.

 

 

Fotbollsspelaren Gunnar GrenHÖGERINNER
Namn: Gunnar Gren (1920–1991).
Viktig svensk klubb: IFK Göteborg där han blev svensk mästare 1946. Står staty utanför Gamla Ullevi.
Karriär: OS-guld och VM-silver, kallad Il Professore i Italien för sin klokskap och bollbehandling på planen. Succé bland annat i Milan. Utsedd 1970 till Alla tiders bäste svenske fotbollsspelare av en expertjury. Spelade fotboll i division fyra som 56-åring.

 

 

Fotbollsspelaren Kurt HamrinHÖGERYTTER
Namn: Kurt Hamrin (1934–).
Viktig svensk klubb: AIK
Karriär: VM-silver 1958 med berömt, lurigt solomål mot Västtyskland i semifinalen. Vann Serie A i Italien med både Milan och Fiorentina, avgjorde finalen i Cupvinnarcupen 1968 med två mål för Milan och vann också Europacupen.

 

AVBYTARE

 

Fotbollsspelaren Kalle Rio-Kalle Svensson
MÅLVAKT

Namn: Kalle “Rio-Kalle” Svensson (1925–2000).
Viktig svensk klubb: Helsingborgs IF trogen under hela karriären.
Karriär: Den greppsäkra keepern medverkade i två OS och två VM, fick sitt smeknamn efter fenomenala insatser under VM i Brasilien 1950 där det blev brons. Föddes som statarson och hade elva syskon. Arbetade bland annat som brandman i yrkeslivet.


Fotbollsspelaren Olof Mellberg

FÖRSVARARE
Namn: Olof Mellberg (1977–).
Viktig svensk klubb: Svensk mästare med AIK 1998, innan han lämnade för proffsliv i storklubbar som Aston Villa.
Karriär: En tuff och tjurig vinnarskalle som dominerade i landslaget under sex EM- och VM-turneringar. Mångsidig försvarsspelare, även framgångsrik målskytt, vann interna skytteligan i kvalspelet till VM 2010.

 

 

Fotbollsspelaren Bosse LarssonMITTFÄLT
Namn: Bosse Larsson (1944–).
Viktig svensk klubb: Malmö FF, där han anses vara en av klubbens bäste spelare genom tiderna.
Karriär: Skyttekung som blev mittfältare, en allroundspelare som var självskriven i landslaget under 1970-talet. Tog Sverige till VM med en iskall straffspark 1973. Numera en skygg travfantast som sällan syns offentligt.

 

Fotbollsspelaren Sven Rydell

ANFALLARE
Namn: Sven Rydell (1905–1975).
Viktig svensk klubb: Örgryte som han var trogen hela karriären.
Karriär: Giftig målskytt som med sina 49 mål i landslaget hade rekordet innan Zlatan slog det. Rydell blev en av landets första, riktigt stora fotbollsprofiler. Efter karriären arbetade han som sportjournalist med den passande signaturen Dribbler.

 

Vad tycker du? Är det rätt lag? Vilka har vi glömt? Mejla och berätta!

Publicerat