Alice Babs röst swingade henne ut i vida världen

Hon kunde ha blivit känd som Ali Nilson. Eller möjligen Lice Nils eller Alice Son. Istället blev hon den världs­berömda Alice Babs.

Text: Petter Karlsson
Foto: TT Bild

Jazzen var farlig, ansåg många, så ock pappa Jean.

Istället lärde han sin dotter dåtidens örhängen och tog med henne när han skulle uppträda på ­privata fester. Ibland deltog även mamma Hildur, som också var en god ­sångerska med ­Schubert som ­specialitet.

1939 slutade en tänkt spelning i Stockholm i fiasko. ­Alice skulle sjunga till ett dansband, men Barnavårdsnämnden sa nej. Det var på hemväg med ångbåten till Gamleby som sångpedagogen Lina Boldemann råkade få höra 13-­åringen sjunga och joddla. (Två år ­senare skulle hon skriva boken Naturröstens hemlighet, där hon tog sitt eget fynd som exempel.) På stående fot ­erbjöds föräldrarna portvaktsjobb och bostad i Stockholm för att Alice skulle få ta sånglektioner.

De tvekade förstås, Hildur och Jean. Flytta till storstan på vinst och förlust?! Men den brådmogna dottern, som redan som treåring hade kompat sig själv på piano till Små grodorna och sex år gammal sjungit tvåstämmigt med ­mamma, sade glatt:

"En dag ska ni få se mina bokstäver i ljus!"

Exakt v i l k a bokstäver var dock inte helt klart. Än så länge stod det "Hildur Alice Nilson" i prästbetyget. Men ­rektorn i den nya skolan rådde henne att ta ett artistnamn.

"Det har jag redan ­funderat på" ­svarade ­flickan. "Jag tänker mig Ali ­Nilson, Lice Nils eller ­Alice Son."

Lilla Alice, knappt två år gammal. Hon ­skulle växa upp till en riktig stjärna.

Var "Babs" kom ifrån vet än i dag ­ingen riktigt säkert. Det kändes snarast som ett smeknamn för någon som hette Barbro (jämför med Lill-Babs), men kläcktes av Dagmar Sandström, inne­havare av skivstudion Din egen röst där Alice sjöng in flera av sina första låtar:

"Du ser ut att heta Babs!"

25 april 1939 skedde skivdebuten med Joddlarflickan och bara ett år senare stod 16-åringen inför ett ­genombrott som efteråt blott kan jämföras med Snoddas och ­Carolas. Vi ­talar givetvis om filmen Swing it magistern, där Alice Babs inte bara förtrollade den godmodige rektorn, spelad av Thor Modéen, utan hela ­svenska folket.

Alice Babs var bara 16 år när hon slog igenom med dunder och brak i filmen Swing it magistern.

Alice på Skansen.

Redan i unga år samlade Alice Babs stora ­skaror varhelst hon drog fram. Här fram­träder hon på Skansen i ­samband med Djurgårds­mässan 1941.

"Babs-febern griper omkring sig" löd rubriken i Aftonbladet efter premiären och snart ringde svenska försvaret och erbjöd jobb som fältartist. Tonåringen skeppades över till Finland för att pigga upp dem som upplevt krigets fasor på närmare håll.

"Det var första gången jag hade svårt att vara så där kvittrande glad" erkände hon efteråt.

I samma veva, 1942, sprack också föräldrarnas äktenskap. Redan året efter fick den bohemiske Jean ett nytt barn med den 13 år yngre Ulla Ivera Viktoria Greek och sonen Kasimir – Alice halvbror, alltså – skulle med tiden bilda eget swingband.

Samma år gifte sig även hela Sveriges fästmö. Två år tidigare han Alice Babs uppträtt på en filmbal på Strand Hotell i Stockholm och i publiken satt den fem år äldre fänriken Nils Ivar Sjöblom.

"Jag ska dit, henne ska jag dansa med" hade han dagen innan meddelat ­kompisarna på luckan, som naturligtvis skrattade och skakade på huvudet. Men Nils Ivar lyckades inte bara bjuda upp Alice. Åtta år senare, 1949, hade de tre barn ihop – och med tiden tio barnbarn.

Alice med sina tre barn.

Alice och Nils Ivar frick tre barn, Titti, Lasse och Lilleba. Här med mamma Alice på solsemster.

Men alla svenskar föll inte i farstun för den äppelkäcka sångfågeln. Vissa förfasade sig över hur jazzbacillen nu drabbat det uppväxande släktet och kallade Alice Babs för "slyna".

Bland de många autografjägarna fanns dock en fem år yngre Lasse Lönndahl, som snart skulle bli ­hennes sidekick både på scen och film. Till fansen hörde även kolleger som Povel Ramel och Charlie ­Norman, som båda gärna ville jobba med flickan som – det var alla med­vetna om – hade den bästa sångrösten i kungariket.

Det tyckte även kungen, faktiskt. ­Gustav VI Adolf såg omsider till att Alice Babs blev den första hovsångerskan som inte hämtades från operavärlden. Efter kon­serterna brukade monarken artigt knacka på logedörren och be om en pratstund.

I USA, jazzens hemland, fanns ingen kung, däremot den briljante orkester­ledaren Edward Kennedy "Duke" ­Ellington. 1963 var han 64 år och Alice Babs 39. De träffades i samband med en teveinspelning i Stockholm och amerikanen imponerades inte minst av hennes tonomfång: tre och en halv oktaver:

"Ska någon annan sjunga hennes ­partier, måste jag använda tre olika sångerskor."

Alice med jazzlegenden Duke ­Ellington.

Med jazzlegenden Duke ­Ellington nådde Alice världsrykte för sin fantastiska röst.

Alice Babs blev "Hertigens" egen hovsångerska och hans enda vita vokalist överhuvudtaget. Båda jobbade enligt ­konceptet "99 procent ­duger inte". Tillsammans erövrade de ­världen, inte minst ­kyrkorna som ­passade dem båda bra som konsertlokaler. Alice och Duke bar båda på en trygg barndomstro. Att Gud ­doldes även i jazzens "­syndiga" synkoper, ansåg båda vara en självklarhet.

Det var efter en konsert i just St John the Divine, New Yorks största katedral, som USA:s ledande musikkritiker fick upp ögonen för svenskan:

"Hennes röst visade sig vara ett ­magnifikt Ellingtoninstrument, rent fullödigt och med både värme och styrka, i båda ändar med ett brett register."

På en av deras konserter överraskade Alice Babs såväl Duke som hans orkester med att återge alla solon från deras ­klassiska inspelning Take the A-train. Svenskan härmade trumpeterna, saxo­fonerna, kontrabasen... ja, till och med ­Ellingtons karaktäristiska pianospel.

Privat levde Alice Babs ett stillsamt liv. Köpte hus i Spanien, där hon spelade golf och raskt nådde ett imponerande ­handikapp på 14. Men slutade aldrig sjunga.

"Här nere vid Medelhavet kan man stämma upp i sång när man går in i en vanlig butik. Det gillar jag."

Alice och maken Nils Ivar.

Sångerskan Alice Babs tillsammans med sin make Nils Ivar Sjöblom utanför sitt hem i spanska Marbella dit de så småningom flyttade.

1980 hade Alice Babs slutat turnera ­efter en svår bronkit och två influensor. 18 år senare spelade hon ändå in en ny skiva, 74 år fyllda, och for på turné med musiker som kunde ha varit hennes barnbarn.

I samma veva intervjuades hon i DN och fick frågan: "Vad avskyr du mest?".

"Att man inte tar bättre hand om äldre människor" svarade Alice Babs – vilket tragiskt nog skulle bli temat för hennes sista år.

2014 sände SVT en dokumentär om den nu svårt alzheimersjuka Alice Babs som, enligt producenterna, inte fick ­träffa de vänner hon ville. Programmet blev senare fällt av Gransknings­nämnden för bristande saklighet och ­intrång i privatlivet, vilket inte hindrade att den älskade sångerskans sista framträdande i strålkastarljuset fick en bitter eftersmak.

11 februari 2014 avled Hildur Alice Babs Sjöblom Nilson och begravdes i en ­minneslund i Stockholm, vid sidan av sin make.

Hennes toner dör däremot aldrig.

Hela artikeln finns att läsa i Svenska Öden & Äventyr nr 2 2016. Där hittar du även Alice Babs släktträd.

Publicerat