Thore Skogmans dotter berättar: "Pappa och jag hade så mycket roligt ihop!"

Hans högsta önskan var att sprida glädje och göra folk lyckliga. Något som han fick uppfyllt med råge. I böcker, folkparker, filmer, kapell och i mer än 1 200 låtar. – För mig var han bara pappa. Inte förrän han var borta förstod jag hur stor och känd han egentligen var, säger dottern Maria Skogman.

Text: KG Mattsson

Hon är sin fars dotter. Munter och lättpratad och med ansiktsdrag som påminner lite om den kände sångaren Thore Skogman. När vi besöker henne är hon just i flyttartagen. Lägenheten är stajlad för försäljning. Efter barndom i Danderyd, familjeliv i Bollnäs och några år i Askersund går flyttlasset nu till en dotter i Alingsås. Var Maria hör hemma har hon dock svårt att avgöra. Men för pappa Thore var det valet självklart.

Thore list.jpg

Thore med hustrun Britt och dottern Maria.

 

– Han har fått ett eget museum i Hallstahammar, säger Maria.

Thore föddes den 9 mars 1931 i Hallstahammar. Döpt till Elof Lars Thore och enda barnet till reparatören Elof Skogman och Inez Skogman. Thore beskrivs som ett blygt barn, en egenhet han behöll hela livet. Visserligen en framfusig fotbollsspelare och duglig skolelev.

– Han gick ut skolan med stora A i de flesta ämnen.

Farfar Elof var lagledare i Hallsta-hammars sportklubb och om sonen inte blivit sångare hade han nog blivit en framgångsrik bolltrixare. Men ödet ville annorlunda. Han fick jobb som kontorist på den lokala skruvfabriken Bultfabriks AB. Där träffade han Britt, som han 1957 gifte sig med. Tidigt kom Thore att visa ett särskilt intresse för sång och musik. Han spelade munspel i skolan, på släktbröllop och fotbollsfester. Därtill skrev han visor och dikter. Till att börja med ganska allvarsamma sådana men med tiden gladare. Han gjorde några tappra men misslyckade försök att få dem på vinylskiva.

noreply@egmont.com_20211008_141008_0001.jpg

Inte tiotusen röda rosor men ändå en stor bukett i Thores famn. Foto: Arkiv

Men när han en dag 1956 skrev en parodi om en skjutglad jägare, kallad Älgjakten, blev det succé. Den spexiga manskvartetten Synkopen uppmärksammade visan och såg till att Thore sjöng den på deras ep-skiva. När Sigge Fürst hörde sången såg han till att Thore deltog i hans radioprogram Frukostklubben. Efter det tog karriären fart på allvar. Han och Britt sa upp sig från skruvfabriken och flyttade till Danderyd.

Nu radade Thore upp sångklassiker som Storfiskarvalsen, Bergsprängartango, Dra ända in i Hälsingland, Du är en riktig klippare du, Surströmmingspolkan, Tiotusen röda rosor, Manolito (inspelad med Lill-Babs) och självironiska Rött hår och glest mellan tänderna. Thore har fortfarande svenskt rekord i antal skrivna sånger – 1 243 för att vara exakt. Men han skrev inte bara åt sig själv utan även för andra. För Siw Malmkvist, Laila Westersund och Anna-Lena Löfgren. Sven-Ingvars stora hit Min gitarr, som förknippas helt med dansbandet, var Thores verk. Den var tänkt som utfyllnad på deras skiva Fröken Fräken men blev tvärtom deras största hit. Sången skrev Thore på en kvart.

– Pappa var en duktig berättare isina sånger. Han ville berätta något för lyssnaren. Glädja folk.

Flera av Thores låtar hamnade på Svensktoppen och några i Melodi-festivalen, som finstämda Twist till menuett som kom med i 1963 års
melodifestival och sjöngs av Lasse Lönndahl. Sången kom på tredjeplats.

noreply@egmont.com_20211008_141008_0002.jpg

Att sprida glädje var Thores stora mission och ingen kan påstå att han inte lyckades. Foto: Arkiv

 

Thore spelade dessutom in flera filmer, exempelvis Tre dar i buren och Tre dar på luffen, där namn som Arne Källerud, Anita Lindblom och Åke Söderblom syns i rollistorna. Långt senare hade han även en roll i Csárdásfurstinnan, som gick på Oscarsteatern i Stockholm. Thore uppträdde i TV, deltog i Hylands hörna, blev programledare för ett eget TV-program kallat Knäpp i skallen, anordnade shower på Berns och uppträdde på Liseberg i Göteborg. Han skrev även böcker. Limerickar, barnböcker och rena fantasiprodukter. Produktionen var enorm och Thore trivdes utmärkt. Ständigt ute på vägarna, på resa mellan folkparker och festplatser.

– Som tur var gillade pappa att köra bil, och det blev många långa nattkörningar.

Thore 2.jpg

Maria Skogman tänker tillbaka på uppväxten med stor värme. Thore var en underbar pappa, berättar hon. Foto: KG Mattsson

 

Men bland kändiseliten kände han sig inte helt hemma. Blygheten bestod. Det var hem till familjen i Danderyd han helst ville – till hustrun Britt och dottern Maria.

– Lill-Babs och han blev goda vänner och umgicks en del. De var ju födda samma dag och brukade då gratulera varandra.

Premiärer kändes mest som påtvingade samlingar, tyckte Thore:

– Han och mamma gick väl på en enda premiär, tror jag. Han gillade inte festandet och tog tidigt avstånd till alkoholbruk.

Thore var en glad lax ändå och fann glädjen på annat håll. För Maria var det aldrig svårt att vara Thore Skogmans dotter i skolan, snarare ett privilegium.

– Jag kommer ihåg en gång när han kom till vår skola och sjöng. Då tänkte jag att det var något väldigt speciellt med pappa. Så jag bemöttes alltid positivt av mina skolkompisar. Och pappa och jag hade mycket roligt ihop. Han var en underbar pappa.

När Thore inte var hemma i Danderyd tog han gärna med sig familjen till Årjäng i Värmland, där han och Britt hade köpt en sommarstuga. Här träffade de folk som blev bestående vänner. En av dem var diktaren Clara Johansson, som drev Claras konditori. Om henne skrev han Fröken Johansson och jag, som slog i både Sverige och Norge, och hennes konditori fick en slogan: ”Clara, färdiga, åk – till Årjäng!”

– Clara var en slagfärdig kvinna som hade en väldig svada. Hon tog mer än gärna hand om turister i bygden.

I Årjäng skrev Thore också kärleksvisan Sommaren med Maria, en berättelse om dottern. Om hur han plockade blommor på en äng och band kransar till henne och mamma Britt.

– Den sången, Det är blommornas tid, och några ännu okända hör till mina
favoriter.

Thore 14.jpg

Början på en karriär: Thores första munspel, inköpt 1941 för 7,40 kronor. Foto: KG Mattsson

 

Thore skrev och skapade ständigt nya sånger. Funderade, kladdade med texter och nynnade på nya melodier. Om sin särskilda förmåga sa Thore att han inte visste hur den kom till, att det var en fråga som inte kunde besvaras.

– Visorna kunde komma till var som helst. Han skrev på allt han kom åt, på
servetter, toalettpapper och i tidningshörn.

Thore 29.jpg

På Thore Skogman-museet i Hallstahammar kan man få se det mesta ur Thore Skogmans digra produktion. Foto: KG Mattsson

 

Maria följde inte i pappas fotspår. Showbusiness är inte hennes grej. Istället blev hon förskollärare. När hon gifte sig och bildade familj i Bollnäs började paret Skogman få nog av Stockholm. De flyttade till Karlstad.

– Det var tänkt att de skulle komma närmare stugan i Årjäng. Den sålde de dock ganska snart och köpte sig en ny i Bergvik utanför stan.

När makan Britt avled 2006 tacklade dock Thore av. Han blev inte riktigt densamme som förr.

– Pappa tyckte väldigt mycket om mamma. Hon var ju ankaret i familjen. Hemmafrun som såg till att allt funkade. Hon uppmuntrade honom mycket och gav honom ny energi. 

– Men så dålig som han framställdes i en TV-dokumentär 2006 var han inte. Den visar inte pappas rätta jag – han var inte alls så nedbruten och virrig som filmen visar.

Den 9 mars 2007 lades han i alla fall in för en hjärtoperation, fick en stroke och avled. Både han och Britt ligger nu begravda på Hallstahammars kyrkogård.

Thores minne lever dock ännu kvar, i ett eget museum i Hallstahammar och en vänförening. 2020 hittade Maria ett omärkt kassettband med låten Sju blommor av mig, som blev en del av dansbandet Larz-Kristerz album Lättare sagt än gjort. 2021 gav sångaren Per Hägg ut en skiva om Thores dikter, texter och funderingar om himlen och evigheten. Thore funderade en hel del på livet och existensen, trodde på både Gud och reinkarnation.

– Hade han levt idag tror jag att han gärna skulle ha jobbat ihop med ungdomar. Han var alltid intresserad av den musik de unga levde för. Aldrig rädd att prova nya saker, avslutar Maria Skogman. 

Thore 17.jpg

Thore som träfigur, skapad av konstnären Sören Niklasson. Foto: KG Mattsson