Hillevi var vår första miss Universum

En rekordstor publik stod samlad framför Solliden-scenen en söndagskväll i augusti 1955 för att få en skymt av årets miss Universum, Hillevi Rombin från Uppsala. För det var något oerhört som hänt – en svenska hade visat sig vara vackrast i världen!

Text: Lena Martoglio Bomler
Foto: TT

En glädjetår föll klädsamt nerför Hillevi Rombins kind när hon kröntes och den pärlprydda kronan sattes på hennes huvud. Det var den 22 juli 1955 som den 21-åriga Uppsalatjejen som första skandinav tog hem den åtråvärda titeln miss Universum i Long Beach i Kalifornien. 

Tävlingen presenterades av den kände amerikanske TV-profilen Bob Russell och det var första året som den direktsändes på engelska via CBS. Med darrande röst förklarade en mycket rörd Hillevi för hela världen att detta var den största händelsen i hennes liv.

Utav 33 deltagare kom den blonda – och kurviga – Maribel Arrieta Gálvez från El Salvador på andra plats. Trea blev Maureen Neliya Hingert från Ceylon. Tyska Margit Nünke tog hem fjärdeplatsen och femteplatsen gick till den japanska skönheten Keiko Takahashi.

Svenska kvinnor hade då rykte om sig i världen att vara oerhört vackra. Både Greta Garbo och Ingrid Bergman var redan kända namn och Anita Ekberg var på väg att lanseras.

Enligt juryn var Hillevis vinnande vapen hennes starka dragningskraft och naturliga älskvärdhet. Hon beskrevs som en ”blomstrande nordisk Grace Kelly”. Förutom att hon nu fick bära titeln som världens vackraste kvinna ingick ett sex månaders filmkontrakt på 250 dollar per vecka.

Hillevi Rombin på Sollidenscenen.

Givakt för den svenska skönhetsmissen! Hillevi tar emot folkets jubel från Sollidenscenen på Skansen.

Miss Universum-tävlingen kom till 1952 som ett marknadsföringsjippo för företaget Catalina Swimwear i Kalifornien. Året innan hade en av deltagarna i skönhetstävlingen Fröken Amerika, Yolande Betbeze Fox, vägrat att posera i en av deras baddräkter. Eftersom de var en av tävlingens nyckelsponsorer beslutade de sig för att dra sig tillbaka och istället ha en egen tävling. 

Hillevi visade upp sig i en blå baddräkt dagen då hon vann. Hennes skönhet bestod inte enbart i att hon var blond och trevlig. Hon var en atletisk kvinna som älskade idrott och gymnastik och hade vunnit distriktsmästerskapet i höjdhopp.

Pappa Wilhelm kom från Långhed utanför Alfta i Hälsingland och han gifte sig med Hillevis mamma Anna, som var uppväxt i Näsbyn. Dottern föddes den 14 september 1933. Fyra år gammal flyttade hon med sina föräldrar till stadsdelen Svartbäcken i Uppsala, där hon växte upp och familjen öppnade affär.

Den unga Hillevis skönhet uppmärksammades tidigt och hon avbröt sina studier i sista ring för att börja arbeta som mannekäng. Sin examen tog hon istället som privatist. Hon talade såväl tyska som franska, engelska och spanska flytande, förutom sitt modersmål.

Hillevi blev ”upptäckt” 1954 vid en mannekängtävling i Uppsala som arran-gerades av Aftonbladet. Året därpå valdes hon till fröken Sverige i Veckorevyns tävling och det gav henne biljett till Miss Universum-tävlingen samma år.

Hillevi Rombin, prinsessan Christina, Margareta Arvidsson och Yvonne Ryding.

TRE SKÖNHETSDROTTNINGAR OCH EN PRINSESSA. Sverige har tagit hem titeln miss Universum tre gånger: Hillevi Rombin 1955 (till vänster), Margareta Arvidsson 1966 (trea från vänster) och Yvonne Ryding 1984. Bland drottningarna har det smugit sig in en äkta prinsessa, närmare bestämt prinsessan Christina.

Väldigt förtjust i den unga Hillevi var artisten Owe Thörnqvist, som även han kom från Uppsala. Så pass att han efter deras lilla romans skrev visan Svartbäckens ros. Men dagen då hon korades till världens vackraste kvinna var hon förlovad med den 26-årige Nils Benker, som var löjtnant i svenska flygkåren.

Ett par veckor efter det storslagna mottagandet på Skansen valde hon dock att återvända till USA, där ödet hade helt andra planer för Hillevi. Hon bestämde sig för att satsa på en filmkarriär. Kvar i Sverige blev Nils, som innerligt hoppades att hon en dag skulle komma tillbaka.

Halvårskontraktet med Universal International blev en bra start och hon fick också en biroll i filmen om Benny Goodman. Hon började nu ta lektioner i skådespeleri med bland andra Clint Eastwood, John Gavin och Barbara Eden.

I filmen Istanbul från 1957 spelade hon mot självaste Errol Flynn och Cornell Borchers, men själv fick hon aldrig några riktigt stora roller.

Hillevi träffade snart sitt livs stora kärlek i San Francisco. Den stilige filmproducenten och hotellägaren G David Schine fick hennes hjärta att bulta och hon gav snart upp drömmen om en filmkarriär.

Hillevi Rombin med maken David Schine.

David Schine med sin svenska skönhetsmiss.

Men David var inte bara karismatisk och förmögen utan också politiskt engagerad. I början av 50-talet var han rådgivare åt den republikanske senatorn Joseph McCarthy.

McCarthy blev ökänd för att fanatiskt ha ägnat sig åt att identifiera ”misstänkta” kommunister som han ansåg var en fara för landet USA. Hans kampanj fångade hela landet i ett järngrepp och den politiska paranoian spred sig. Beviskraven för att förstöra en människas liv och karriär var ytterst små och inte minst Hollywood drabbades av McCarthys hänsynslösa förföljelser. Den som anklagades togs snabbt ifrån sina medborgerliga rättigheter, något som drabbade såväl skådespelare som regissörer, producenter och manusförfattare.

Det var i denna politiska röra som den stilige Schine rörde sig när han träffade skönheten från Sverige.

Förutom att Schine var hotellägare och filmproducent så var han en mycket framgångsrik affärsman. Utbildningen hade han skaffat sig vid Harvard University. Han ägde många biografer och en radiostation och satt i styrelsen för ett bolag som utvecklade teknologi för att sända TV-program i färg.

Hillevi lär själv ha varit en mycket skicklig talare när hon reste runt i världen som goodwillambassadör för FN.

Rubrikerna lät inte vänta på sig när 1955 års miss Universum tog ut lysning med mr David Schine den 19 oktober 1957. Den 22 oktober gifte de sig i New York, men de bosatte sig i i Kalifornien. Hillevi är då 24 år och David 30.

Hillevi Rombin omgiven av barn.

Hillevi med sina sex barn, födda i snabb följd.

Mellan 1959 och 1965 födde Hillevi sex barn, varav ett tvillingpar, och man förstår att hon nu hade annat för sig än att agera framför kameran. Däremot tappade hon aldrig sin slanka profil.

David jobbade vidare som regissör och producerade bland annat den enormt framgångsrika storfilmen French connection från 1971.

Lyckan hade kunnat vara total, men även denna gång ville ödet annorlunda. Hillevis och Davids äktenskap hann vara i nästan 40 år innan allt fick ett mycket tragiskt slut den 19 juni 1996. Sonen Frederick, kallad Berndt, tog med sig sina föräldrar på en flygtur i ett privatplan då han samma månad hade tagit flygcertifikat.

Exakt vad som gick fel är fortfarande oklart. Kanske var det motorhaveri kort efter starten från Burbanks flygplats. Planet kraschade och alla tre omkom utanför Los Angeles under ett misslyckat försök att nödlanda. Hillevi var då bara 64 år gammal. Hon ligger begravd tillsammans med sin make och son på Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles. 

Publicerat