Thora Dardel: Indragen i Parisbohemernas kärlekskarusell

När adelsflickan Thora Klinckowström presenterades för konstnären Nils Dardel på en resa till Paris reste han med sin älskare Rolf de Maré men var olyckligt kär i Nita Wallenberg. Trots detta bestämde sig den elva år yngre Thora för att det var med honom eller ingen hon ville gifta sig.

Text: Text: Lena Martoglio Bomler

I början av 1900-talet invaderades Paris av nytänkande, konstnärliga bohemer som experimenterade med nya uttryckssätt: de så kallade modernisterna. Alla lockades till Montmartres och Montparnasses sprakande nöjesliv. 

Hösten 1919 reste den 20-åriga Thora Klinckowström ensam med tåg och båt till Frankrikes huvudstad för att studera skulptur för Antoine Bourdelle vid Académie de la Grande Chaumière. 

Hon lämnade släktgodset Stavsund på Ekerö för ett smutsigt men billigt hotellrum på Rue Delambre i Montparnasse. 

Hôtel des Ecoles var populärt bland konstnärer som Jules Pascin och Tristan Tzara. Amedeo Modigliani bad snart att få måla av Thora. Ett porträtt som idag hänger på Metropolitanmuseet i New York och ses som ett av hans bästa verk.

Drömmen om den legendariska baren La Rotonde rasade snabbt när det visade sig vara en sliten, inrökt bar med sågspån på golvet istället för en elegant lokal med vackra människor. Besökarna var mindre eleganta poeter, konstnärer, författare, modeller och prostituerade.  

T Dardel 4ac-1_retusch.jpgBland Paris konstnärskollektiv fanns det tid för både lek och allvar. Här är de samlade till en maskeradbal. Foto: Riksarkivet

Trots chocken fann sig Thora snart till rätta. Hon umgicks med den svenska konstnärskolonin, som bestod av bland andra Isaac Grünewald, dennes hustru Sigrid Hjertén och Kurt Jungstedt.

Thora hade tagit lektioner i skulptur för Sigrid Blomberg i Stockholm och Jens Jacob Bregnø i Köpenhamn och tecknat vid Carl Wilhelmsons och Caleb Althins målarskolor. Nu ville hon vidareutveckla sin talang på den plats dit alla konstnärer sökte sig: Paris.

Inspirerad av Elin Wägners skandalomsusade roman Pennskaftet var hon nu inne på samma tankegångar: att det är kärleken som legitimerar ett förhållande, inte vigseln.

Även Astri Bergman Taube studerade skulptur i Paris. Väninnorna började snart ägna sig mer åt livet än åt studierna. Båda flickorna var attraktiva, men enligt Thora själv led de flesta män i Montparnasse av olycklig kärlek till Astri.

Bland Thoras vänner fanns Evert Taube, som då finansierade sitt uppehälle genom att skriva resebrev och sjöng och dikterade i ett.

Evert blev betagen i den vackra Astri, som tillsammans med en väninna reste med honom till San Remo. De förlovade sig på trappan till domkyrkan i Florens, trots att Astri då fortfarande hade en fästman i Sverige.

Bohemlivet i Montparnasse var visserligen spännande och fullt av liv och kreativitet, men det var också destruktivt för många. Den dragiga miljön gjorde att Thora vid flera tillfällen drabbades av svår bronkit.

Att en fin flicka som Thora hade fått lov att resa ensam till Paris berodde på en fri uppfostran där barnen tidigt lärt sig att ta för sig. Hon var rebellisk redan som liten och värre blev det i tonåren. 

Axel_Klinckowström_1936.jpgBaron Axel ”Klinckan” Klinckowström, Thoras pappa. Foto: Wikipedia

 

Thora föddes i Djursholm den 24 maj 1899 men växte upp i adlig miljö på godset Stavsund på Ekerö. Familjen var rik men också lite originell. Hennes pappa, baron Axel ”Klinckan” Klinckowström, var vetenskapsman, äventyrare och en stor personlighet. Hennes mamma Thyra trodde på en uppfostran där både sonen och döttrarna fick utsättas för faror. 

”De vilda flickorna Klinckowström” red i skogarna, simmade, dansade och lärde sig skjuta. De uppfostrades till att aldrig behöva arbeta för att försörja sig utan istället utveckla sina intressen och lyckas inom dem. 

Syskonen gick aldrig i skola. Istället fick de sin klassiska bildning av sin mormor och av ett stort antal guvernanter. Brodern Harald var äldst och pappans favorit som ofta fick följa med på resor. 

För Thora blev Paris ett av hennes största äventyr. Förutom att hon levde livets glada dagar så tecknade hon och skrev om livet i den franska huvudstaden. Framför allt en utförlig dagbok som senare blev underlag för en biografi. 

Hon lämnade också staden för en resa runt i Frankrike, Italien och Schweiz och besökte också Alger i Algeriet, som då var en del av Frankrike. 

Nils, som tillhörde den adliga släkten von Dardel, umgicks i samma kretsar som Thora och det dröjde inte länge förrän de sågs på nytt. Då led han av bristande arbetslust och höll på att restaurera en ateljé i Montparnasse. 

Han var känd som en excentrisk livsnjutare som hängav sig åt kvinnor, män  och alkohol med samma frenesi. Men Thora var kär i Nils, och hans tidigare förhållanden med män spelade henne inte så stor roll. Då var hans kärlek till Nita ett betydligt större problem. 

 

Ibland dök han upp på Thoras hotell för att bjuda henne på middag. De tillbringade många kvällar på tu man hand i mjuka hörnsoffor på lyxrestauranger. 

För Thora var han en cynisk man men mycket vacker, synnerligen välklädd och otroligt fascinerande. Hon trodde bara inte att han skulle gifta sig med henne. 

Ibland kunde han försvinna under flera veckor. Då skrev hon i sin dagbok att hon inte kunde rå för att hon älskade en man som var så grym mot henne. Ju mer han gjorde henne illa, desto mer drogs hon till honom. 

Ett år tidigare hade Nils förälskat sig i konstnären Nita, som var dotter till
envoyén Gustaf Wallenberg, i Tokyo. De hade där inlett ett förhållande och förlovat sig i hemlighet. Men Nils frieri fick avslag eftersom hennes familj tyckte illa om hans livsstil. 

Dardel - Foto Juan Luis Sanchez_Moderna Museet.jpg

Nils Dardels mest kända målning, Den döende dandyn, som finns på Moderna Museet. Bild: Moderna Museet

 

Med krossat hjärta målade Nils år 1918 sitt livs mest kända tavla, Den döende dandyn. En målning som flera gånger nått rekordpris på auktioner.

Thora satt inte bara och trånade utan lämnade ibland själv Paris för att ägna sig åt sitt skrivande. Inspiration fick hon från livet och den olyckliga kärleken till Nils. 

Hon skrev artiklar och noveller i veckopressen och motiv ur parisisk konstnärsmiljö. Däremot skulpterade hon knappt längre eftersom hon saknade tillgång till en stor, sval ateljé. 

Under en resa till Chambéry bestämde sig Thora för att ändra utseende och stil. Hon hade då magrat och skaffade sig en ny klädstil, klippte sitt hår och började sminka sig. 

T Dardel 4ac-3_retusch.jpgThora Dardel lade sina egna konstnärs-ambitioner på hyllan för att stötta sin Nils. Här vilar de ut på ett tak i Paris. I bakgrunden syns kyrkan Sacré-Cœur. Foto: Riksarkivet

 

Nils uppskattade förändringen och det ledde till att Thora flyttade in i hans ateljé på Rue Lepic i Montmartre. Men under förutsättningen att hon genast flyttade ut om Nita skulle komma.

Thora stod ut med mycket. Som Nils sambo fördärvades hennes rykte för alltid, enligt henne själv. Trots att hennes pappa umgicks med Nils pappa på Stora Sällskapet i Stockholm så var familjen inte förtjust. Dardel var en excentrisk man med ovanlig livsstil. 

Nils friade när Thora blev gravid med dottern Ingrid, som föddes i Neuilly i
maj 1922. En tid levde de i en idyllisk familjelycka. Med Thora hittade han en ny form av trygghet som påverkade hans konstnärskap positivt.  

Det var ett liv fyllt av många nöjen och celebriteter, där de umgicks med konstnärer som Picasso, Léger och Braque. Men även ett liv i fattigdom och otrohet. 

T Dardel 4ac-2_retusch.jpgNils och Thora i ateljén. Foto: Riksarkivet

 

Thora satte Nils konstnärskap framför sitt eget. Däremot skrev hon nu desto mer. Hon var medarbetare i Bonniers Veckotidning mellan åren 1923 och 1927 och skrev om mode från Paris. Hon var också tillfällig medarbetare i Idun och Vecko-Journalen. 

1923 gavs hennes novellsamling Flickan som reste ensam ut på Bonniers. Boken Konfektasken, med illustrationer av Nils och andra konstnärsvänner, publicerades året därpå. 1925 gav hon ut romanen Adelsbarn.  

Thora var gift med Nils fram till 1934, då de gick skilda vägar. År som hon efteråt mindes som de bästa i hennes liv. Samma år gifte hon om sig med flygaren och greven Mac Hamilton. Ett äktenskap som varade i tio år. 

Dottern Ingrid var en älskad flicka och blev ofta fotograferad och avporträtterad. Hennes dröm var att bli balettdansare. Efter en gedigen utbildning både i Paris och vid Operan i Stockholm visade det sig att hennes vrister inte lämpade sig för en internationell karriär. 

MOMF1999018249.jpgThoras dotter Ingrid i Paris. Foto: Moderna Museet

 

Ingrid, som växt upp delvis med föräldrarna och delvis på Stavsund, började måla. I äktenskapet med skådespelaren Gustaf Unger fick hon sonen Henry. I ett senare äktenskap med reklamdirektören Lage Ekwall föddes Nils. Båda sönerna är idag kända konstnärer. 

Ingrid avled tragiskt nog i november 1962 efter en tid av dålig hälsa, bara 40 år gammal, med Thora vid sin sida. Thora ägnade sedan stor del av sin tid åt barnbarnen och familjeliv.  

Romanen Kungens frilla, som gavs ut 1958, blev en av Thoras största framgångar. Efter Nils död i New York 1943 fungerade hon även lite som hans agent i Sverige. Vem kunde bättre än hon berätta om hans målningar och den tid som varit?

MOMF1999018184.jpg

Thora och hennes dotter Ingrid, som drömde om att bli en känd balettdansare. Foto: Moderna Museet