OP Anderson Aquavit lanserades lagom till Industriutställningen i Göteborg år 1871. Bakom det kryddade bränn-vinet låg företaget OP Anderson & Son
i Göteborg.
De kunde knappast ana vilken succé det skulle komma att bli.
Företaget grundades av Olof Peter Anderson, född 1797 i Naglums socken utanför Vänersborg. Redan som tonåring flyttade han till Göteborg, där han visade sig vara en driftig yngling. Han började som handelsbetjänt, men snart blev han en egen entreprenör med egen handels- och rederiverksamhet. Han slog sig ock-så på kemikaliebranschen och blev så småningom en förmögen man med flera fastigheter i centrala staden.
På 1850-talet övergick han, tillsammans med sonen Carl August, mer och mer åt att bli en renodlad spelare i spritbranschen.
OP dog 1876, 78 år gammal, och kunde då se tillbaka på ett framgångsrikt liv som företagsledare.
Sonen Carl August fortsatte verksamheten och utvecklade nya produkter. När det 1891 skulle anordnas en stor industriutställning i hemstaden valde de att lansera sin senaste produkt där. De kallade den tidstypiskt för ”Gammal fin 1ma aqua-vit” (1ma ska utläsas ”prima”).
Receptet består av de klassiska brännvinskryddorna anis, fänkål och kummin som får dra i alkohol. Spriten lagras också åtta månader på ekfat.
Två andra populära brännvinssorter har i princip samma kryddning: Norrlands Akvavit, där man tillsätter sherry, och Skåne, som har en något mindre kryddig smak.
Lanseringen 1891 blev en succé och snart ändrade Carl August namnet på brännvinet till OP Anderson Aquavit, till minne av sin far som varit död i 15 år.
Företaget fortsatte med produktionen till 1917, då den övertogs av AB Vin- och spritcentralen. Idag produceras den i Sundsvall och all information om att den har sitt ursprung i Göteborg är borta från den annars klassiska etiketten.