50 saker du inte visste om Pippi Långstrump!

En av våra mest älskade barnboksfigurer genom tiderna! 2020 fyllde Pippi 75 år! Självklart har du läst alla böckerna och sett tv-serier och filmer, men visste du verkligen allt det här?

Text: Petter Karlsson
Foto: Getty Images, arkiv

1. Ingen barnbokshjälte har haft ett längre dopnamn än Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump – 62 bokstäver.

2. Pippi föddes när Astrid blev sängliggande efter att ha halkat och stukat foten en marsdag 1944.

3. Leken ”inte stöta golvet” brukade Astrid och hennes syskon leka i barndomshemmet Näs. Den var i sin tur hämtad från en av hennes favoritböcker, Maxim Gorkijs Ute i världen.

4. Inspirationen till Pippis hejdlösa ljugande kom från figuren J A Happo-lati – ”mannen som uppfann den elektriska psalmboken” – i Knut Hamsuns roman Svält.

5. En viktig förebild till Pippi var Sonja Sandin, som var en rödhårig klasskamrat till Astrids dotter Karin. Som vuxen blev hon fruktförsäljare i Hötorgshallen.

6. Astrids storebror Gunnar gav uppslaget till historien om när Pippi blir skeppsbruten. Han hade en gång rott ut till ön Lomtuvan i Vimmerbytrakten och skickat en flaskpost med texten ”Utan snus och brännvin i två dagar försmäkta vi på denna ö”.

7. Den svenske brottaren och skräckskådisen Tor Johnson gjorde rollen som Starke Adolf när Pippi gästspelade i det amerikanska barnprogrammet Shirley Temple’s storybook 1961.

Tor JohnsonTor Johnson

8. Pippis tecknare Ingrid Vang Nyman var också rödhårig och fräknig. Däremot ägde hon ett betydligt mörkare sinne, led av schizofreni, och tog 43 år gammal sitt liv på sin mosters pensionat Gotha i Köpenhamn.

9. Gerard Bonnier tackade nej till Pippi-manuset, som istället hamnade hos det lilla krisdrabbade förlaget Rabén & Sjögren. Där lät man arbeta om runt 40 procent av texten. Bland annat fick Astrid lägga till två figurer: pappan som var kung i Söderhavet och mamman som var en ängel.

10. ”Inget normalt barn äter upp en hel gräddtårta och går barfota på strösocker. Men bådadera påminner om en sinnessjuks fantasi”, skrev Aftonbladets John Landquist i en klassisk recension 1946. Varvid Astrid svarade: ”Inget normalt barn lyfter en häst på rak arm heller. Men om man kan det, så kan man kanske också sätta i sig en hel tårta.”

11. När recensenterna började skriva om hur rolig Pippi Långstrump var beslöt sig Astrid Lindgren en kväll för att läsa om sin bok. Efter ett tag frågade maken Sture: ”Du skrattar inte?” ”Nej, det gör jag verkligen inte.” ”Nä, du har ju ingen humor.”

12. Första långfilmen gjordes 1949 och huvudrollen spelades av den 26-åriga (!) finlandssvenskan Viveca Serlachius. Mot Astrids vilja infördes i manus ett kärlekspar som möts i en grammofonaffär.

Viveca Serlachius

Viveca Serlachius

13. Musiken till 1949 års film skrevs av Per-Martin Hamberg, som också skrivit Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad. Han hade varit kollega med Astrid på brevcensuren under kriget.

14. Den första Pippi ritades av Astrid själv. Det blev omslaget till det ur-manus som dottern Karin fick på sin tioårsdag i maj 1944. Astrids Pippi var äldre, längre och smalare än flickan vi är vana att se i barnböckerna.

15. Svend Asmussen var sjungande brevbärare i första Pippifilmen. Stig Järrel spelade skivhandlare och Sigge Fürst bov.

Svend Asmussen

Svend Asmussen

16. En scen där Pippi räddar en barnfamilj från en eldsvåda och sedan deklamerar ”Det brinner en eld!” kom aldrig med i TV-serien. Astrid strök den eftersom hon tidigare anklagats för att uppmana till pyromani.

17. 8 000 flickor sökte rollen som Pippi i TV-serien 1969. Bland dem fanns Maria Persson, som sedan fick spela Annika.

18. När Inger Nilsson presenterades för pressen påpekades det att hon hade tre idoler: Tjorven, Televinken och revyskådisen Anna Sundquist.

19. Jazz-pianisten Jan Johansson fick inspiration till signaturmelodin Här kommer Pippi Långstrump efter att ha lyssnat på en skiva med Ghanas polisorkester.

Jan Johansson

Jan Johansson

20. Lilla gubben – som egentligen var en ridskolehäst vid namn Bunting men som döptes om av Inger Nilsson – hölls i schack med lugnande medicin.

21. Herr Nilsson var ingen snäll apa. Vid ett tillfälle bet den en filmarbetare rakt igenom handen så att huggtänderna möttes. Den brukade också kissa i Inger Nilssons hår.

22. Innan Pär Sundberg fick rollen som Tommy hade han gått balettskola och spelat Brummelman i Klas Klättermus i hemstaden Malmö. Han tyckte själv att han var ”rätt kass som skådis” och såg aldrig hela TV-serien.

23. Pippis knäppkängor på film hade storlek 44.

24. Efter de inledande vinterscenerna i norska RØros sparkade regissören Olle Hellbom den skådis som spelade polisen Klang. Däremot fick Kling – som var hans gamle kompis och intendent på Nationalmuseum, Ulf G Johansson – fortsatt förtroende.

25. De svarta prickarna på Lilla gubben måste målas dit varje ny inspelningsdag med hjälp av en mall gjord av pappkartong.

26. Det är Tommyskådisen Pär Sundberg som – iklädd peruk och klänning – har en orm krypande på ryggen i scenen där Pippi går på cirkus. Inger Nilsson var på sjukhus för en skadad fot den dagen.

27. Huset som blev Villa Villekulla hade tidigare varit förvaltarbostad på P18 i Visby. Där lagrades kanonfett och kronans kalsonger. Efter inspelningarna köptes den av semesteranläggningen Kneippbyn och fraktades dit två kilometer på släde.

28. Benkt-Åke Benktsson, som spelade Pippis pappa i första långfilmen, vägde 140 kilo.

29. Maria Persson, som spelade mesiga Annika, var en tuffing som gärna rände ute på kvällarna. Inger Nilsson, däremot, var mammig, lydig och blyg.

30. TV-ledningen hyste farhågor att polismakten skulle ta illa upp när de såg klantarna Kling och Klang i aktion. Men de enda protesterna kom från en historiker som försynt påpekade att mössmärket och det vita kopplet härstammade från olika tidsepoker.

31. Den tyska skådespelaren Margot Trooger lät på eget bevåg sy upp den klänning som Prussiluskan bär. Hon vägrade lära sig svenska repliker.

32. Även de som spelade tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom var tyskar – ett krav från de utländska medfinansiärerna. Paul Esser (Blom) spelade även doktorn i Emil i Lönneberga.

33. Även Pippis pappa skulle från början ha spelats av en tysk, Ralf Wolter. Han var känd från gladporrfilmer och skulle senare få en roll i Cabaret med Liza Minnelli. Han ansågs dock för småväxt och byttes ut mot Beppe Wolgers – men först efter att ha fått full lön.

34. Hasse och Tage, som två år tidigare hade spelat smugglare i Skrållan, Ruskprick och Knorrhane, var egentligen Astrids förstaval till rollerna som poliserna Kling och Klang. De var positiva till uppdraget men hade annat för sig.

Hasse och Tage

Hasse och Tage

35. Scenen där Pippi lyfter sin häst löstes med en nergrävd jättelik domkraft och en häst av frigolit.

36. Pippis klänning var blå i böckerna men fick byta färg till gul för att man skulle kunna filma med den nya så kallade flygande matta-tekniken.

37. Vid TV-premiären sålde Pippi-souvenirer som smör – utom 5000 handmålade dockor som formgivits av Lisa Larson och som kostade 39 kronor. Idag är de dyra samlarobjekt.

38. När Inger Nilsson fick frågan vad som var roligast med inspelningarna svarade hon: ”Att hålla i klappan. Det tycker nog alla barn.”

39. Thor Heyerdahl var på Barbados för att leta efter ett vrak när han anlitades som pirat i Pippi Långstrump på de sju haven. Övriga sjörövare spelades av svenska företagsledare och engelska miljonärer som hittades i en hotellbar och fick 75 kronor var för jobbet.

40. En av sjörövarna spelades av regissören Olle Hellboms hustru Birgit, iförd lösskägg och lapp för ögat.

41. Fartyget Hoppetossa hette egentligen Meta af Byxelkrok. Det ägdes av tre konstnärer som året innan seglat runt och gjort reklam för läsken Zingo och då passande nog försett skeppet med 18 kanoner. Båten fick senare även spela briggen Charlotta i Utvandrarna och i Skattkammarön med Orson Welles.

42. När Pippi flyger ballong över havet är det en decimeterhög modell med tre små dockor som manövrerades med ett hjälp av ett metspö. Den skarpögde kan skymta den tunna tråden av wolfram.

43. När luffaren Konrad spelar såg är det inte Hasse Alfredsons händer man ser. De tillhör gamle mästerfotografen och världsmästaren i bågskytte Emil Heilborn. Han lärde sig konsten när han plåtade fogsvansar för Sandvikens Jernverk.

44. Tusentals fans från hela världen skickade brev till Pippiskådespelarna. Det räckte att skriva ”Annika, Sverige” för att de skulle hamna rätt.   

45. Som 15-åring erbjöds Inger Nilsson en roll i en film av Arne Mattsson, där hon skulle visa sig naken och ha en relation med den 25 år äldre Sven-Bertil Taube. Hon tackade nej.

46. Den vuxna Inger Nilsson har bland annat spelat i Hagge Geigert-farser, jobbat som läkarsekreterare och i chokladfabrik, förlorat finalen i På spåret och haft mindre roller i långfilmerna Efterskalv och Svart cirkel.

47. Maria ”Annika” Persson flyttade som vuxen till Palma, där hon först jobbade på bar och sedan inom åldringsvården.

48. Pär ”Tommy” Sundberg blev omsider chef för ett företag i Ystad som drev PR-kampanjer i varuhus och köpcentrum.

49. ”Pippidyrkan har ställt allt på ända, skola, familjeliv, normalt beteende”, skrev kristdemokraten Carin Stenström i Svenska Dagbladet när en ny Pippidebatt utbröt 1995. ”Den har förlöjligat ordning och hänsyn, ärlighet och artighet. Den har förhärligat självupptagenhet, självfixering, hänsynslöshet och verklighetsflykt.”

50. 200 000 kronor tjänade Inger Nilsson totalt på rollen som Pippi. För pengarna köpte hon ett piano och två hästar.

Publicerat